Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Alzacka-tarta-z-jablkami

Alzacka tarta z jabłkami

Alzacja słusznie słynie ze swych tart, do których wykorzystuje się najrozmaitsze owoce ze wspaniałych miejscowych sadów. W tym przepisie jabłka zalewamy śmietankowym kremem i zapiekamy w foremce z kruchego ciasta z wanilią.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja-Alzacja/Niemcy-Alzacja

Liczba porcji: 12 kawałków

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
Kruche ciasto z wanilią
masło do smarowania formy
800 g kwaśnych jabłek
5 łyżek soku z cytryny
3 jajka
75 cukru pudru
łyżeczka startej skórki cytrynowej
200 ml śmietanki kremówki
3 łyżki mielonych migdałów
cukier puder do posypania

Opis przyrządzania:
Formę do tart o średnicy około 28 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Porcję kruchego ciasta z wanilią rozwałkowujemy na duże koło. Przekładamy ciasto do przygotowanej formy i dobrze przyciskamy brzegi. Nadmiar ciasta odcinamy nożyczkami. Spód ciasta nakłuwamy gęsto widelcem i przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Na papier wsypujemy kilka garści suchej fasoli (lub specjalne ceramiczne kulki, które służą wyłącznie do tego celu). Wkładamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
Piekarnik ów rozgrzewamy do 200 stopni. Do nagrzanego wstawiamy formę z tartą (na najniższą półkę), razem z papierem i fasolą - dzięki temu ciasto przy podpiekaniu nie będzie się podnosiło. Pieczemy spód 15 minut.
W tym czasie myjemy i obieramy jabłka. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka nacinamy kilkakrotnie po wypukłej stronie w poprzek, nie przecinając do końca. Polewamy jabłka 3 łyżkami soku z cytryny, żeby nie ciemniały.
Jajka, cukier puder, skórkę cytrynową, pozostałe 2 łyżki soku z cytryny i śmietankę ubijamy na jednolitą masę.
Z podpieczonego spodu zdejmujemy papier wraz z fasolą. Tartę posypujemy mielonymi migdałami. Na spodzie układamy ćwiartki jabłek, naciętą częścią do góry. Na wierzch lejemy śmietankową polewę. Wstawiamy tartę z powrotem do piekarnika (znów na najniższą półkę) i pieczemy pół godziny, aż krem zastygnie i zacznie się lekko rumienić.
Tartę studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na letnio (najlepsza) lub zimno.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024