Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Angielskie-babeczki-czyli-cupcakes

Angielskie babeczki czyli cupcakes

Ulubione przez brytyjskie dzieci babeczki z ucieranego ciasta. Nieodzowny element przyjęć urodzinowych i podwieczorków - z okazji urodzin ozdabiamy babeczki kremem maślanym i masą słodkich ozdóbek (na zdjęciu babeczki przybrane są zabarwionym na różowo kremem maślanym Krem maślany), na podwieczorek wystarczy je tylko polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 20 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
125 g miękkiego masła
125 g cukru
skórka starta z 1 pomarańczy
2 jajka
225 g mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml mleka

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 2 blaszki do małych mufinek wykładamy papierowymi foremkami. Masło i cukier ucieramy na puszystą masę, najlepiej mikserem. Dodajemy skórkę z pomarańczy. Jajka ubijamy w miseczce i po trochu dodajemy do masy maślanej, cały czas ubijając. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie mieszamy z utartą masą. Wlewamy mleko i mieszamy, aż ciasto będzie gładkie. Rozdzielamy ciasto między przygotowane foremki - powinno wyjść około 20 porcji. Blachy wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch babeczek będzie złoty, a patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy. Babeczki studzimy i posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy lub ozdabiamy maślanym kremem i różnościami.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024