Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Bagietka-z-feta-i-cukinia

Bagietka z fetą i cukinią

Smaczne wegetariańskie sandwicze, gotowe w kilka minut. Pamiętajmy, że bagietka musi być naprawdę świeża i chrupiąca!

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
długa bagietka
200 g sera feta w oliwie
4 małe zielone cukinie
2 łyżki orzeszków piniowych
pół łyżeczki ziaren kminu rzymskiego

Opis przyrządzania:
Bagietkę kroimy na 4 części. Każdą część rozcinamy wzdłuż, ale z jednego boku, żeby nie przeciąć całkiem na pół. Fetę odsączamy z oliwy i rozgniatamy widelcem na pastę. Cukinie myjemy, odcinamy końce i ścieramy na grubej tarce. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Dodajemy 2 łyżki oliwy ze słoika z fetą i starannie mieszamy. Orzeszki piniowe podpiekamy na złoto na suchej patelni, cały czas mieszając, gdyż strasznie łatwo się przypalają. Studzimy i dodajemy wraz z kminem rzymskim do fety. Mieszamy. Dolne części bagietek smarujemy fetą z dodatkami, na fecie rozkładamy cukinię. Sandwicze zamykamy i zjadamy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024