Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Brzoskwinie-w-rozowym-winie

Brzoskwinie w różowym winie

Lekki deser na zakończenie letniego obiadu. Wino podczas gotowania zamienia się w słodki sos, a procenty ulatują w powietrze. Można więc takie brzoskwinie podać i dzieciom (starszym). Niech się cieszą.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 dojrzałe brzoskwinie
butelka lekkiego różowego wina
120 g cukru

Opis przyrządzania:
Brzoskwinie zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy owoce na pół i usuwamy pestki. Miąższ kroimy w plasterki i układamy w ładnym szklanym lub porcelanowym naczyniu. Wstawiamy do lodówki. Wino wlewamy do garnka i dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż cukier sie rozpuści. Zwiększamy ogień i gotujemy syrop, aż zredukuje sie mniej więcej o połowę. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Zimnym syropem polewamy brzoskwinie i trzymamy w lodówce do momentu podania.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024