Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Camembert-w-ciescie-francuskim

Camembert w cieście francuskim

Nie jest to danie bardzo eleganckie, bo camembert rozlewa się wewnątrz ciasta francuskiego i trudno go nałożyć na talerze. Z drugiej strony - ten lejący się ser i chrupiące ciasto aż proszą o miłe towarzystwo przy kieliszku dobrego wina...

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
około 300 g gotowego ciasta francuskiego
2 serki camemebert
2 łyżki sosu żurawinowego (patrz przepisy)
żółtko

Opis przyrządzania:
Ciasto francuskie rozkładamy na desce i przycinamy tak, żeby udało się szczelnie zapakować każdy krążek sera. Na środku każdego kawałka ciasta kładziemy camembert. Na serze - łyżkę sosu żurawinowego, który rozsmarowujemy. Podginamy brzegi ciasta do góry i zlepiamy najszczelniej, jak się da. Nadmiar ciasta odcinamy. Delikatnie odwracamy "paczuszki" do góry nogami i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Żółtko rozkłócamy z odrobiną wody i smarujemy powierzchnię ciasta. Wstawiamy serki do piekarnika na pół godziny (30 minut), aż ciasto będzie ciemnozłote. Podajemy na gorąco.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024