Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cykoria-zapiekana-z-serem-Brie

Cykoria zapiekana z serem Brie

Cykoria na ciepło ma intrygujący smak, w tym przepisie podkreślony przez łagodny, kremowy ser. Tak potraktowaną cykorię możemy podać jako dodatek do smażonego mięsa, ale ja wolę ją jako samodzielne danko - z chrupiącą bagietką i kieliszkiem wina.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 duże kolby cykorii
oliwa z oliwek
100 g sera Brie
suszony tymianek

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Cykorię obieramy z zewnętznych liści, przycinamy podstawy. Każdą cykorię kroimy wzdłuż na ćwiartki, starając się przeciąć przez głąb, żeby się nie rozpadły na listki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wkładamy ćwiartki cykorii i osmażamy na rumiano ze wszystkich stron. Solimy i - pardon - pieprzymy, patelnię przykrywamy i dusimy cykorię na średnim ogniu przez 5 minut. Brie kroimy w plasterki. Zdejmujemy przykrywkę, układamy ser na cykorii i oprószamy tymiankiem. Wstawiamy pod rozgrzany opiekacz i grillujemy, aż ser się stopi i zacznie przyrumieniać. Podajemy prosto spod opiekacza, z bagietką i kieliszkiem wina.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024