Cykoria na ciepło ma intrygujący smak, w tym przepisie podkreślony przez łagodny, kremowy ser. Tak potraktowaną cykorię możemy podać jako dodatek do smażonego mięsa, ale ja wolę ją jako samodzielne danko - z chrupiącą bagietką i kieliszkiem wina.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Cykoria zapiekana z serem Brie - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Cykorię obieramy z zewnętznych liści, przycinamy podstawy. Każdą cykorię kroimy wzdłuż na ćwiartki, starając się przeciąć przez głąb, żeby się nie rozpadły na listki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wkładamy ćwiartki cykorii i osmażamy na rumiano ze wszystkich stron. Solimy i - pardon - pieprzymy, patelnię przykrywamy i dusimy cykorię na średnim ogniu przez 5 minut. Brie kroimy w plasterki. Zdejmujemy przykrywkę, układamy ser na cykorii i oprószamy tymiankiem. Wstawiamy pod rozgrzany opiekacz i grillujemy, aż ser się stopi i zacznie przyrumieniać. Podajemy prosto spod opiekacza, z bagietką i kieliszkiem wina.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Cykoria zapiekana z serem Brie: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska