Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Figi-zapiekane-z-mozzarella

Figi zapiekane z mozzarellą

Może akurat gdzieś jest sezon na figi, jedne z moich ulubionych owoców? Jeśli ktoś już nie może patrzeć na takie zrywane prosto z drzewa, to ta przystawka jest właśnie dla niego!

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 dojrzałe figi
kulka mozzarelli di buffala
4 plasterki szynki parmeńskiej
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Figi myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki, ale tak, żeby były połączone na spodzie i się nie rozlatywały. Wkładamy nadkrojone figi do 4 miseczek i rozchylamy cząstki tak, żeby figi przybrały kształt kwiatów.
Mozzarellę starannie osączamy z serwatki, kroimy na 4 części, a każdą z tych części na plastry. Rozdzielamy ser sprawiedliwie między miseczki z figami.
Plasterki szynki mniemy w ręku tak, żeby były atrakcyjnie pogniecione i kładziemy na figach. Skrapiamy lekko oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na jakiś kwadransik - ser powinien się stopić, a szynka przyrumienić na chrupiąco.
Wyjmujemy miseczki z piekarnika, każdą porcję oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i odstawiamy na kwadrans.
Podajemy na ciepło, z bagietką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024