Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gofry-cynamonowe

Gofry cynamonowe

Smaczne i lekkie gofry dla wielbicieli cynamonu. Najlepsze są z bitą śmietaną i smażonymi jabłkami.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
125 g masła
200 g mąki tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
proszek do pieczenia (na koniec noża)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
szklanka (250 ml) mleka
szklanka (250 ml) kremowej śmietanki
4 jajka
50 g cukru
2 łyżki rumu
klarowane masło do pieczenia

Opis przyrządzania:
Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu, po czym odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przesiewamy razem mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszamy razem mleko i śmietankę. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Żółtka dodajemy do mleka ze śmietanką, zaś białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier. Mieszankę mleczno-śmietankowo-żółtkową dodajemy do mąki, cały czas mieszając, najlepiej mikserem. Dodajemy rum. Ubite białka delikatnie mieszamy z ciastem , a na koniec dolewamy roztopione masło. Gofrownicę smarujemy klarowanym masłem i pieczemy gofry zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024