Smaczne i lekkie gofry dla wielbicieli cynamonu. Najlepsze są z bitą śmietaną i smażonymi jabłkami.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Gofry cynamonowe - Opis przyrzÄ…dzania:
Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu, po czym odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przesiewamy razem mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszamy razem mleko i śmietankę. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Żółtka dodajemy do mleka ze śmietanką, zaś białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier. Mieszankę mleczno-śmietankowo-żółtkową dodajemy do mąki, cały czas mieszając, najlepiej mikserem. Dodajemy rum. Ubite białka delikatnie mieszamy z ciastem , a na koniec dolewamy roztopione masło. Gofrownicę smarujemy klarowanym masłem i pieczemy gofry zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Gofry cynamonowe: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska