Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Karmel-pistacjowy-z-szafranem

Karmel pistacjowy z szafranem

Puchaty karmel (vide: Puchaty karmel), z egzotycznym dodatkiem orzeszków pistacjowych i odrobiną szafranu. Połamany w kawałki świetnie pasuje do filiżanki kawy lub herbaty, na przykład z indyjskimi przyprawami (Herbata "masala" (po indyjsku) lub Herbata "masala" 2). Jeśli akurat nie mamy szafranu, za to mamy ochotę na karmel, po prostu dodajemy jeszcze, razem z kardamonem, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Indie/USA

Liczba porcji:

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
odrobina oleju roślinnego do smarowania blaszki
150 g obranych niesolonych orzeszków pistacjowych
4 łyżki wyłuskanych pestek słonecznika
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta nitek szafranu
2 szklanki (380 g) cukru
3/4 szklanki (260 g) syropu kukurydzianego
łyżka masła
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Opis przyrządzania:
Blaszkę średniej wielkości smarujemy olejem i wstawiamy na 5 minut do ciepłego piekarnika - dzięki temu łatwiej będzie rozsmarować karmel.
W misce mieszamy orzeszki, pestki, kardamon i szafran.
Do sporego, ciężkiego rondla wsypujemy cukier, dodajemy syrop kukurydziany i dolewamy 1/2 szklanki wody. Wsypujemy 1/2 łyżeczki soli, mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotujemy, aż cukier zacznie zmieniać kolor na złoty - jeśli mamy termometr cukierniczy, to zanurzamy go w gotującym cukrze i kiedy temperatura wyniesie 171 stopni C lub 340 stopni F, syrop jest gotowy.
Do karmelu teraz wrzucamy orzechy z dodatkami, dodajemy masło i mieszamy.
Zdejmujemy z ognia, wsypujemy sodę i szybko mieszamy - będzie nam się wydawać, że mamy przed sobą erupcję karmelowo-pistacjowego wulkanu, gdyż masa niesamowicie wręcz bąbluje i pęcznieje.
Najszybciej, jak się da, wylewamy masę na ciepłą blaszkę i rozprowadzamy tak, by powstałą jako-tako równa warstwa o grubości orzeszka pistacjowego.
Zostawiamy karmel do zupełnego wystygnięcia, po czym kruszymy na kawałki.
Przechowujemy w szczelnie zamykanej puszce, między warstwami pergaminu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024