Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Klasyczne-pesto

Klasyczne pesto

Znany na całym świecie, pachnący sos do makaronu, gnocchi, crostini... Wiem, że można go wszędzie kupić, ale taki domowy jest najlepszy. Powinno się go wprawdzie ucierać ręcznie w moździerzu, ale to już sobie darujmy - malakser lub blender świetnie się do tego nadają.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Włochy-Liguria

Liczba porcji: słoik

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 duże pęczki bazylii
40 g orzeszków piniowych
2 duże ząbki czosnku
oliwa z oliwek
50 g świeżo startego parmezanu

Opis przyrządzania:
Bazylię płuczemy, osuszamy i obrywamy listki. Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na złoty kolor, mieszając, gdyż łatwo się przypalają. Odstawiamy do wystygnięcia. Czosnek obieramy i grubo siekamy. Do malaksera lub blendera wkładamy listki bazylii, orzeszki piniowe i czosnek. Dodajemy sporą szczyptę soli i miksujemy wszystko razem, dolewając w trakcie 1/3 szklanki oliwy. Kiedy wszystko się ładnie posieka, dodajemy parmezan i miksujemy, aż pesto będzie miało dość gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy do wysterylizowanego słoika, dobrze ugniatając. Na wierzch wlewamy trochę oliwy - tyle, żeby powierzchnia sosu była całkowicie przykryta. Przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024