W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Klasyczne pesto

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Klasyczne pesto

Znany na całym świecie, pachnący sos do makaronu, gnocchi, crostini... Wiem, że można go wszędzie kupić, ale taki domowy jest najlepszy. Powinno się go wprawdzie ucierać ręcznie w moździerzu, ale to już sobie darujmy - malakser lub blender świetnie się do tego nadają.

Kraj pochodzenia: Włochy-Liguria

Liczba porcji: słoik

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 duże pęczki bazylii
  • 40 g orzeszków piniowych
  • 2 duże ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 50 g świeżo startego parmezanu

Klasyczne pesto - Opis przyrządzania:

Bazylię płuczemy, osuszamy i obrywamy listki. Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na złoty kolor, mieszając, gdyż łatwo się przypalają. Odstawiamy do wystygnięcia. Czosnek obieramy i grubo siekamy. Do malaksera lub blendera wkładamy listki bazylii, orzeszki piniowe i czosnek. Dodajemy sporą szczyptę soli i miksujemy wszystko razem, dolewając w trakcie 1/3 szklanki oliwy. Kiedy wszystko się ładnie posieka, dodajemy parmezan i miksujemy, aż pesto będzie miało dość gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy do wysterylizowanego słoika, dobrze ugniatając. Na wierzch wlewamy trochę oliwy - tyle, żeby powierzchnia sosu była całkowicie przykryta. Przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Klasyczne pesto: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Klasyczne pesto przepisy:




Podziel się linkiem:


Komentarze: