Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kotleciki-jagniece-po-grecku

Kotleciki jagnięce po grecku

Różowe w środku, delikatne kotleciki z kostką marynujemy przed pieczeniem w greckich przyprawach. Podajemy z gałązkami świeżego oregano, grecką sałatką lub piure z bobu.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Grecja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
skórka starta z 2 cytryn
2 łyżeczki suszonego oregano
2 duże ząbki czosnku
oliwa z oliwek
12 kotlecików jagnięcych z kostką
świeże oregano

Opis przyrządzania:
Mieszamy razem skórkę z cytryny, oregano, rozgniecione ząbki czosnku i 2 łyżki oliwy. dodajemy trochę soli i pieprzu, dobrze mieszamy. Marynatą nacieramy kotleciki jagnięce i odstawiamy na parę minut. Przez ten czas rozgrzewamy patelnię grillową, aż będzie lekko dymić. Na patelnię kładziemy osączone z marynaty kotleciki i grillujemy je po 3 minuty z każdej strony. Kiedy przewrócimy mięso na drugą stronę, smarujemy przypieczony wierzch odrobiną marynaty. Upieczone kotleciki układamy po 3 na ogrzanych talerzach i ozdabiamy gałązkami świeżego oregano.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024