Różowe w środku, delikatne kotleciki z kostką marynujemy przed pieczeniem w greckich przyprawach. Podajemy z gałązkami świeżego oregano, grecką sałatką lub piure z bobu.
Kraj pochodzenia: Grecja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kotleciki jagnięce po grecku - Opis przyrządzania:
Mieszamy razem skórkę z cytryny, oregano, rozgniecione ząbki czosnku i 2 łyżki oliwy. dodajemy trochę soli i pieprzu, dobrze mieszamy. Marynatą nacieramy kotleciki jagnięce i odstawiamy na parę minut. Przez ten czas rozgrzewamy patelnię grillową, aż będzie lekko dymić. Na patelnię kładziemy osączone z marynaty kotleciki i grillujemy je po 3 minuty z każdej strony. Kiedy przewrócimy mięso na drugą stronę, smarujemy przypieczony wierzch odrobiną marynaty. Upieczone kotleciki układamy po 3 na ogrzanych talerzach i ozdabiamy gałązkami świeżego oregano.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kotleciki jagnięce po grecku: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna