Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kreolska-surowka-z-kapusty

Kreolska surówka z kapusty

Biało-zielona, pełna witamin surówka typu coleslaw, uzupełniona o typowe dla kuchni kreolskiej składniki. Świetna do domowych hamburgerów, skrzydełek z grilla, kiełbasek...

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Orlean

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g cienko poszatkowanej białej kapusty
zielona papryka
4 gałązki selera naciowego
mała cebula
6 łyżek majonezu
2 łyżki białego octu winnego
łyżka cukru
sól selerowa

Opis przyrządzania:
Paprykę myjemy, usuwamy ogonki i nasiona, kroimy w cienkie paski. Seler naciowy myjemy, obieramy z wąsów i kroimy w cienkie plasterki Cebulkę obieramy z łusek i cienko kroimy. Wszystkie warzywa mieszamy w dużej misce, dodając trochę soli do smaku. Robimy sos: mieszamy razem majonez, ocet, cukier, łyżkę wody i sporą szczyptę soli selerowej. Sosem polewamy surówkę i bardzo starannie mieszamy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024