W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kreolska surówka z kapusty

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Kreolska surówka z kapusty

Biało-zielona, pełna witamin surówka typu coleslaw, uzupełniona o typowe dla kuchni kreolskiej składniki. Świetna do domowych hamburgerów, skrzydełek z grilla, kiełbasek...

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Orlean

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300 g cienko poszatkowanej białej kapusty
  • zielona papryka
  • 4 gałązki selera naciowego
  • mała cebula
  • 6 łyżek majonezu
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • łyżka cukru
  • sól selerowa

Kreolska surówka z kapusty - Opis przyrządzania:

Paprykę myjemy, usuwamy ogonki i nasiona, kroimy w cienkie paski. Seler naciowy myjemy, obieramy z wąsów i kroimy w cienkie plasterki Cebulkę obieramy z łusek i cienko kroimy. Wszystkie warzywa mieszamy w dużej misce, dodając trochę soli do smaku. Robimy sos: mieszamy razem majonez, ocet, cukier, łyżkę wody i sporą szczyptę soli selerowej. Sosem polewamy surówkę i bardzo starannie mieszamy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Kreolska surówka z kapusty: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kreolska surówka z kapusty przepisy:

  • Coleslaw, czyli surówka z kapusty
    Ta sałatka niewiele ma wspólnego z popularną, "plastikową" surówką z sieciowych lokali. Kolorowa i chrupiąca jest smacznym dodatkiem do smażonego i pieczonego mięsa.
  • Surówka z kapusty i jabłek
    Jeden z tysięcy wspaniałych amerykańskich przepisów na kapuściane surówki (coleslaws), dzięki którym z czystszym sumieniem możemy usiąść do soczystego steku na pół talerza lub hamburgera z bekonem, serem i majonezem...
  • Zdrowa surówka na rozpoczęcie obiadu Zdrowa surówka na rozpoczęcie obiadu
    W ramach napadu zdrowego wiosennego żywienia wprowadziłam w domu zwyczaj zaczynania obiadu od miski sałaty. Czyli po amerykańsku. Zazwyczaj jest to surówka-improwizacja-przegląd lodówki, ta konkretna kombinacja jednak okazała się szczególnie udana.
  • Moja ukochana surówka z kapustki Moja ukochana surówka z kapustki
    Niezaprzeczalnie moja ulubiona forma pobierania witamin z roślin kapustnych - pierwszy raz świadomie jadłam tę surówkę w Austrii, potem dopiero spostrzegłam, że pojawia się w każdym niemal zestawie surówek w Najukochańszej Ojczyźnie. Konieczna jest do niej młoda kapusta, ta jaskrawozielona. W Belgii przez niemal cały rok można kupić kapustę "spiczastą", że się tak wyrażę - wiecznie zieloną, bardzo podobną do naszej młodej. Jest w tej surówce doskonała.
  • Pyszna jesienna surówka
    Późne owoce i zimowa już w charakterze cykoria, a do tego smaczny, dyniowy sos - pasuje do każdego jesiennego dania.




Podziel się linkiem:


Komentarze: