Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krewetki-w-masle

Krewetki w maśle

Wielki klasyk brytyjskiej kuchni. Krewetki przyrządzone w ten sposób możemy podać na zimno lub podgrzać je chwilę w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Obowiązkowym dodatkiem są grzanki Melba.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kilo ugotowanych i obranych krewetek (rozmrożonych i osączonych)
100 g klarowanego masła
pieprz cayenne
gałka muszkatołowa
cytryna

Opis przyrządzania:
Masło topimy na patelni, dodając dużą szczyptę pieprzu cayenne i takąż szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy krewetki. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krewetki upychamy w 6 małych miseczkach. Z wierzchu zalewamy masłem, które zostało na patelni. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem miseczki wyjmujemy z lodówki, żeby masło zmiękło i dało się smarować. Możemy też miseczki podgrzać kilka chwil w gorącym piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Podajemy z ćwiartkami cytryny i grzankami Melba.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024