Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krewetki-z-pieprzem-syczuanskim

Krewetki z pieprzem syczuańskim

Bardziej aromatyczny, niż ostry, pieprz syczuański nadaje krewetkom charakterystyczny, egzotyczny smak. Najlepiej podać takie krewetki na dużym talerzu, z masą serwetek do wycierania rąk.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
800 g dużych krewetek
kawałek imbiru o długości 5 cm
duży ząbek czosnku
olej z orzeszków ziemnych
łyżeczka pieprzu syczuańskiego
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki grubej soli morskiej

Opis przyrządzania:
Krewetki rozmrażamy, płuczemy na sicie i osuszamy - nie obieramy ze skorupek.
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure.
W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wrzucamy imbir z czosnkiem i smażymy chwilę, nie dopuszczając jednak do zarumienienia. Porcjami wrzucamy krewetki i smażymy po kilka minut, mieszając, aż zrobią się różowe i stracą przezroczystość.
W tak zwanym międzyczasie rozgniatamy w moździerzu pieprz i mieszamy go z cukrem i solą.
Usmażone krewetki posypujemy mieszanką i podajemy na dużym, ogrzanym talerzu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024