Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krewetki-z-sherry

Krewetki z sherry

Popularny hiszpański klasyk, doskonała kombinacja krewetek i sherry. Podajemy prosto z patelni, a najlepiej w ogóle na niej - sos po smażeniu krewetek wart jest wycierania kawałkami bagietki.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
12-20 bardzo dużych surowych krewetek
oliwa z oliwek
2 łyżki półwytrawnego sherry
sos Tabasco

Opis przyrządzania:
Krewetki obieramy ze skorupek, usuwamy główki. Ostrym nożem nacinamy grzbiety i usuwamy czarne żyłki. Krewetki płuczemy i osuszamy.Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wkładamy krewetki i smażymy przez 2-3 minuty, aż zrobią się różowe. Wlewamy sherry, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i Tabasco. Podajemy natychmiast, z dużą ilością bułki do wybierania sosu z patelni.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024