Popularny hiszpański klasyk, doskonała kombinacja krewetek i sherry. Podajemy prosto z patelni, a najlepiej w ogóle na niej - sos po smażeniu krewetek wart jest wycierania kawałkami bagietki.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Krewetki z sherry - Opis przyrzÄ…dzania:
Krewetki obieramy ze skorupek, usuwamy główki. Ostrym nożem nacinamy grzbiety i usuwamy czarne żyłki. Krewetki płuczemy i osuszamy.Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wkładamy krewetki i smażymy przez 2-3 minuty, aż zrobią się różowe. Wlewamy sherry, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i Tabasco. Podajemy natychmiast, z dużą ilością bułki do wybierania sosu z patelni.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Krewetki z sherry: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna