Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Maslo-tajskie

Masło "tajskie"

Tajskie smaki w swojskim maśle - kuchnia fusion, ale się sprawdza. Zwłaszcza na krewetkach z rusztu...

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
125 g masła
2 łyżki słodkiego sosu chilli
świeża kolendra
świeży imbir
łyżeczka sosu rybnego

Opis przyrządzania:
Masło wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki tak, by miało temperaturę pokojową. Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy drewnianą łyżką lub mikserem na puszystą masę. Dodajemy po trochu słodki sos chilli, łyżkę siekanych listków świeżej kolendry, pół łyżeczki startego świeżego imbiru i łyżeczkę tajskiego sosu rybnego (można i 2, w zależności od upodobań). Miskę z utartym masłem przykrywamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Kiedy masło zacznie zastygać, ale wciąż będzie plastyczne, zbieramy je w kulę i formujemy w wałek. Owijamy folią plastikową i wkładamy do lodówki na kilka godzin tak, żeby masło całkiem zastygło. Masło kroimy w plasterki o dowolnej grubości.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024