Tajskie smaki w swojskim maśle - kuchnia fusion, ale się sprawdza. Zwłaszcza na krewetkach z rusztu...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Masło "tajskie" - Opis przyrządzania:
Masło wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki tak, by miało temperaturę pokojową. Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy drewnianą łyżką lub mikserem na puszystą masę. Dodajemy po trochu słodki sos chilli, łyżkę siekanych listków świeżej kolendry, pół łyżeczki startego świeżego imbiru i łyżeczkę tajskiego sosu rybnego (można i 2, w zależności od upodobań). Miskę z utartym masłem przykrywamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Kiedy masło zacznie zastygać, ale wciąż będzie plastyczne, zbieramy je w kulę i formujemy w wałek. Owijamy folią plastikową i wkładamy do lodówki na kilka godzin tak, żeby masło całkiem zastygło. Masło kroimy w plasterki o dowolnej grubości.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Masło "tajskie": trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: egzotyczna