Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Migdalowe-makaroniki

Migdałowe makaroniki

Klasyczne migdałowe ciasteczka, doskonałe do kawy. Dobrze komponują się również z rozmaitymi kremowymi deserami i lodami.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 20 ciasteczek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g obranych migdałów
2 białka
200g cukru + trochę do posypywania

Opis przyrządzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Migdały mielimy w specjalnej maszynce do orzechów lub miksujemy na proszek w malakserze. Białka - powinny być w temperaturze pokojowej - ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i migdały i delikatnie, acz stanowczo, mieszamy metalową łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę kładziemy łyżeczką kupki ciasta. Posypujemy z wierzchu cukrem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Makaroniki powinny mieć złoty kolor. Studzimy i przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024