Klasyczne migdałowe ciasteczka, doskonałe do kawy. Dobrze komponują się również z rozmaitymi kremowymi deserami i lodami.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 20 ciasteczek
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Migdałowe makaroniki - Opis przyrządzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Migdały mielimy w specjalnej maszynce do orzechów lub miksujemy na proszek w malakserze. Białka - powinny być w temperaturze pokojowej - ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i migdały i delikatnie, acz stanowczo, mieszamy metalową łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę kładziemy łyżeczką kupki ciasta. Posypujemy z wierzchu cukrem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Makaroniki powinny mieć złoty kolor. Studzimy i przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Migdałowe makaroniki: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna