Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Nalesniki-ryzowe-z-krewetkami

Naleśniki ryżowe z krewetkami

Tajskie naleśniki ryżowe (spring rolls) podajemy na zimno, z sosem do maczania. Mają delikatny i świeży smak - w tym przepisie głównymi składnikami są warzywa i krewetki.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
limetka
czerwona papryczka chilli
ząbek czosnku
łyżka sosu rybnego
łyżka sosu hoisin
średniej wielkości marchewka
2 łyżeczki ziarna sezamowego
4 łyżki zielonego groszku (może być rozmrożony)
garść kiełków sojowych
100 g ugotowanych i obranych krewetek
8 blatów ryżowych

Opis przyrządzania:
Najpierw robimy sos: szorujemy limetkę w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Papryczkę myjemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonek i pestki, a resztę drobno siekamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Mieszamy razem sok i skórkę z limetki, papryczkę, czosnek, sos rybny i sos hoisin. Odstawiamy na bok.
Marchewkę obieramy i myjemy, kroimy w możliwie cienkie paski. Sezam podpiekamy na złoty kolor na suchej patelni, cały czas mieszając. Mieszamy razem marchewkę, sezam, groszek, kiełki i krewetki.
Każdy blat ryżowy zanurzamy na 1/2 minuty w ciepłej wodzie i rozkładamy na stole kuchennym. Na środku każdego placka kładziemy łyżkę sałatki krewetkowej i zawijamy, jak gołąbki (czyli najpierw zaginamy na nadzienie dolny kawałek placka, potem oba boki, a potem zawijamy, poczynając od dołu, w zgrabny pakiecik-krokiecik).
Kładziemy naleśniki na półmisku złożeniem do dołu i podajemy z sosem do maczania.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024