Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Niby-indyjski-sos-jogurtowo-mietowy

Niby-indyjski sos jogurtowo-miętowy

Dobrze przyprawiony indyjskimi przyprawami, lekko kwaskowaty w smaku sos. Doskonały do ryżu i dań z jagnięciny lub baraniny. Ja szczególnie lubię go z jajkami w koszulkach.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
125 ml (pół szklanki) gęstego naturalnego jogurtu
chude mleko
1/4 łyżeczki turmeriku
1/4 łyżeczki garam masala
mały pęczek świeżej mięty
ocet winny

Opis przyrządzania:
Jogurt mieszamy z taką ilością chudego mleka, by uzyskać gęstość śmietany. Dodajemy turmerik i garam masala. Mieszamy i solimy do smaku. Ze świeżej mięty obieramy listki i bardzo drobno je siekamy - powinny nam wyjść mniej więcej 2 łyżki. Dodajemy miętę do sosu i dolewamy 2 łyżeczki dobrego octu winnego. Mieszamy i podajemy na zimno.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024