Dobrze przyprawiony indyjskimi przyprawami, lekko kwaskowaty w smaku sos. Doskonały do ryżu i dań z jagnięciny lub baraniny. Ja szczególnie lubię go z jajkami w koszulkach.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Niby-indyjski sos jogurtowo-miętowy - Opis przyrządzania:
Jogurt mieszamy z taką ilością chudego mleka, by uzyskać gęstość śmietany. Dodajemy turmerik i garam masala. Mieszamy i solimy do smaku. Ze świeżej mięty obieramy listki i bardzo drobno je siekamy - powinny nam wyjść mniej więcej 2 łyżki. Dodajemy miętę do sosu i dolewamy 2 łyżeczki dobrego octu winnego. Mieszamy i podajemy na zimno.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Niby-indyjski sos jogurtowo-miętowy: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska