Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pizza-z-pieczona-cebula-i-serem-taleggio

Pizza z pieczoną cebulą i serem taleggio

Długo pieczone cebule mają wyjątkowo pyszny, słodki smak. Na pizzy towarzyszą im trzy rodzaje sera i rukola.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
ciasto na pizzę z 1/2 kg mąki (patrz przepisy)
3 czerwone cebule
oliwa z oliwek
3 łyżki octu balsamico
łyżka brązowego cukru
3 gałązki świeżego tymianku
100 g sera taleggio
kulka sera mozarella (około 125 g)
garść świeżo startego parmezanu
2 garści polenty
100 g rukoli

Opis przyrządzania:
Zagniatamy ciasto na pizzę i odstawiamy do wyrośnięcia (patrz przepis). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki (przez ogonek). Mieszamy w misce z 3 łyżkami oliwy, układamy pojedynczą warstwą na blasze i wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, cebulę polewamy octem balsamico i posypujemy cukrem i pieczemy jeszcze przez godzinę. Upieczone cebule wyjmujemy, zaś temperaturę w piecyku nastawiamy na najwyższą możliwą. Z tymianku obrywamy listki. Taleggio i mozarellę kroimy w kostkę. Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy, dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Plaski układamy na blasze posypanej garścią polenty. Na cieście układamy cebulę, posypujemy tymiankiem, serami (nie zapominamy o parmezanie) i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut, aż sery się rozpuszczą i zaczną przyrumieniać, a brzegi pizzy będą rumiane i chrupiące. Na wierzchu każdej pizzy kładziemy trochę rukoli i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024