Długo pieczone cebule mają wyjątkowo pyszny, słodki smak. Na pizzy towarzyszą im trzy rodzaje sera i rukola.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pizza z pieczonÄ… cebulÄ… i serem taleggio - Opis przyrzÄ…dzania:
Zagniatamy ciasto na pizzę i odstawiamy do wyrośnięcia (patrz przepis). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki (przez ogonek). Mieszamy w misce z 3 łyżkami oliwy, układamy pojedynczą warstwą na blasze i wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, cebulę polewamy octem balsamico i posypujemy cukrem i pieczemy jeszcze przez godzinę. Upieczone cebule wyjmujemy, zaś temperaturę w piecyku nastawiamy na najwyższą możliwą. Z tymianku obrywamy listki. Taleggio i mozarellę kroimy w kostkę. Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy, dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Plaski układamy na blasze posypanej garścią polenty. Na cieście układamy cebulę, posypujemy tymiankiem, serami (nie zapominamy o parmezanie) i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut, aż sery się rozpuszczą i zaczną przyrumieniać, a brzegi pizzy będą rumiane i chrupiące. Na wierzchu każdej pizzy kładziemy trochę rukoli i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Pizza z pieczoną cebulą i serem taleggio: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska