Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pizza-z-zielonymi-szparagami

Pizza z zielonymi szparagami

Doskonała pizza z oryginalnym wierzchem - zielonych szparagów nie trzeba wcześniej gotować, więc całość robi się naprawdę szybko.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
Ciasto na focaccię lub pizzę
pęczek zielonych szparagów
20 pomidorków koktajlowych
150 g sera taleggio
mały słoiczek pesto (lub 4 łyżki Pesto z cytryną)
4 łyżki świeżo startego parmezanu
garść listków bazylii

Opis przyrządzania:
Zagniatamy ciasto na pizzę.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki (same się przełamią, gdzie trzeba, wystarczy tylko zgiąć); płuczemy, osuszamy i - jeśli duże - kroimy wzdłuż na pół i w poprzek na pół.
Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
Taleggio kroimy w kawałki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek i kładziemy na płaskiej blasze. Smarujemy pesto, zostawiając wolne brzegi. Rozkładamy szparagi, pomidorki i taleggio, po czym posypujemy wszystko parmezanem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut - brzegi pizzy powinny się przyrumienić.
Przed podaniem posypujemy listkami bazylii.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024