Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Poziomkowa-pokusa

Poziomkowa pokusa

Ładny, nieduży deser z mascarpone i poziomek. Kwintesencja lata.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 ml kremowej zimnej śmietanki
100 g mascarpone
łyżka-dwie cukru pudru
50 ml likieru Grand Marnier
4 łyżeczki brązowego cukru
400 g poziomek (najlepiej dzikich)

Opis przyrządzania:
Śmietankę ubijamy na niemal sztywno. Mascarpone mieszamy z łyżką cukru i likierem. Mieszamy delikatnie ze śmietanką i ewentualnie dodajemy jeszcze nieco cukru, choć zapewne nie będzie to potrzebne. Krem przekładamy do 4 ładnych miseczek lub filiżanek. Każdą porcję posypujemy łyżeczką brązowego cukru. Miseczki lub filiżanki stawiamy na talerzach, obok kładziemy garść poziomek - każdy nabiera sobie trochę kremu na łyżeczkę, na wierzch nakłada poziomkę i zjada.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024