Ładny, nieduży deser z mascarpone i poziomek. Kwintesencja lata.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Poziomkowa pokusa - Opis przyrządzania:
Śmietankę ubijamy na niemal sztywno. Mascarpone mieszamy z łyżką cukru i likierem. Mieszamy delikatnie ze śmietanką i ewentualnie dodajemy jeszcze nieco cukru, choć zapewne nie będzie to potrzebne. Krem przekładamy do 4 ładnych miseczek lub filiżanek. Każdą porcję posypujemy łyżeczką brązowego cukru. Miseczki lub filiżanki stawiamy na talerzach, obok kładziemy garść poziomek - każdy nabiera sobie trochę kremu na łyżeczkę, na wierzch nakłada poziomkę i zjada.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Poziomkowa pokusa: można zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Maj 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |