Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ptysie-serowe

Ptysie serowe

Małe rumiane ptysie są znakomitą pogryzką do wszelkich drinków.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 12 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
120 g sera gruyere
45 g masła
90 g mąki
2 jajka

Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Ser kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wlewamy 180 ml wody, dodajemy masło, solimy i – za przeproszeniem – pieprzymy. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Zdejmujemy z kuchenki, jednym gestem wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Stawiamy rondelek z powrotem na maleńkim gazie i podgrzewamy zawartość, nadal mieszając, aż będzie gładka i będzie odstawać od ścianek rondelka (około 5 minut). Gasimy gaz i wbijamy jedno jajko. Mieszamy, a kiedy jajko doskonale połączy się z ciastem, wbijamy drugie i znów porządnie mieszamy - najlepiej ręcznym mikserem. Wsypujemy kostki sera i mieszamy. Na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia kładziemy łyżką 12 kulek z serowego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut, nie otwierając drzwiczek, aż ptysie będą wyrośnięte i rumiane. Ostudzone ptysie podajemy z rozmaitymi sosami.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024