Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Quesadillas-z-oliwkami

Quesadillas z oliwkami

Błyskawiczna kolacyjka dla dwojga. Ciepłe placki podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, łyżką guacamole i ćwiartkami pomidora. Jakaś dobra salsa też będzie na miejscu.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g żołtego sera (mogą być resztki)
1/2 małej czerwonej cebuli
4 czarne oliwki
4 zielone oliwki
garść listków świeżej kolendry
2 gotowe pszenne tortille
Tabasco
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Ser ścieramy na grubej tarce, Cebulę obieramy i drobno siekamy. Oliwki czarne i zielone pozbawiamy pestek i kroimy w plasterki. Kolendrę siekamy. Tortille posypujemy serem, potem cebulą, oliwkami i kolendrą. Skrapiamy lekko Tabasco i solimy. Składamy tortille na pół. Na patelni (takiej, by zmieściły się obie tortille naraz) rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wkładamy delikatnie złożone na pół placki i smażymy na dość małym ogniu, aż spód się zarumieni. Ostrożnie odwracamy placki na drugą stronę i smażymy, aż druga strona też będzie rumiana, a ser się stopi. Przekładamy quesadillas na talerze i ostrym nożem kroimy na pół. Podajemy z meksykańskimi dodatkami: guacamole, salsą i kwaśną śmietaną.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024