Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Rouille-czyli-prowansalski-majonez-paprykowy

Rouille czyli prowansalski majonez paprykowy

Absolutnie klasyczny dodatek do bouillabaisse, czyli ikony prowansalskiej kuchni. Pasuje zresztą i do innych rybnych zup, ja bardzo lubię ten majonez z biskiem z krewetek, na przykład. "Rouille" to po francusku "rdza" - nazwa odnosi się do rdzawego (od ostrej papryki) zabarwienia sosu.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja-Prowansja

Liczba porcji: spora miska

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
2 ząbki czosnku
ugotowany ziemniak średniej wielkości (taki na piure)
2 bardzo świeże żółtka
łyżka harissy (Harissa)
3 szklanki (3/4 litra) oleju z orzeszków ziemnych

Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy kiełki. Wkładamy do moździerza i roztłukujemy na możliwie gładkie piure, dodając 1/2 łyżeczki soli.
Ziemniak przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.
Do dużej miski wkładamy żółtka i roztrzepujemy je trzepaczką - tu wtręt: oczywiście można ubijać sos mikserem.
Dodajemy czosnek, harissę i kartofel, starannie mieszamy na gładką masę.
Kropla po kropli, cały czas ukręcając, dodajemy olej - na koniec powinien powstać gęsty sos o konsystencji majonezu.
Rouille podajemy do zup rybnych - klasycznie smaruje się nim grzanki z bagietki, które potem wrzucamy do zupy.
Jeśli dla kogoś sos jest za mało ostry, niech doda więcej harissy!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024