Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salata-ze-smazonym-kalafiorem

Sałata ze smażonym kalafiorem

Smażony lub pieczony kalafior jest znacznie smaczniejszy, niż gotowany (przynajmniej moim zdaniem). W tej sałatce kalafior z patelni podajemy na liściach rzymskiej sałaty, polany kremowym sosem.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 mini sałaty rzymskie (lub 3 środki zwykłych)
szalotka
ząbek czosnku
40 g świeżo startego parmezanu
100 g majonezu
120 ml mleka
łyżeczka ostrej musztardy
sok z cytryny
główka kalafiora
oliwa z oliwek
pieprz cayenne
gałka muszkatołowa

Opis przyrządzania:
Sałaty rzymskie (lub środki) kroimy pionowo na 4 części tak, by u podstawy liście były wciąż złączone. Płuczemy i osuszamy. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Mieszamy z parmezanem, majonezem, mlekiem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny (1-2 łyżki). Kalafior dzielimy na małe różyczki i starannie płuczemy na durszlaku. Równie starannie osączamy z wody. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy kalafior i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut (mieszając), po czym zwiększamy ogień i smażymy (rzadziej mieszając) przez kolejne 5 minut, aż kalafior zacznie się rumienić. Przyprawiamy solą, cayenne i świeżo startą gałką. Liście sałaty rozkładamy na 4 talerzach. Na sałacie kładziemy kalafior i polewamy sprawiedliwie wszystkie porcje sosem. Podajemy z grzankami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024