Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-kopru-wloskiego-z-rozmaitymi-dodatkami

Sałatka z kopru włoskiego z rozmaitymi dodatkami

Trochę przypadkowa sałatka typu "przegląd lodówki". Udała się nadspodziewanie dobrze i zyskała miejsce wśród dań stałego domowego repertuaru. Gorąco polecam (zwłaszcza, ze przed zimą dobrze napaść się witaminami).

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 ładne bulwy kopru włoskiego
pęczek rzodkiewek
jabłko (kwaskowate)
olej z awokado (lub oliwa z oliwek)
cytryna
100 g sera feta

Opis przyrządzania:
Koper obieramy z twardych zewnętrznych liści, po czym kroimy w cienkie plasterki, razem z zielonymi "piórkami". Wkładamy do miski i lekko solimy.
Rzodkiewki czyścimy z listków i korzonków, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie krążki. Dodajemy do kopru.
Jabłko myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, po czym każdą ćwiartkę kroimy w poprzek w cienkie plasterki. Dodajemy do sałatki.
Sałatkę polewamy 2-3 łyżkami oleju z awokado (lub łagodną oliwą) oraz taką samą ilością soku z cytryny. Dodajemy szczyptę cukru, trochę świeżo zmielonego pieprzu i dokładnie mieszamy.
Ser feta rozkruszamy widelcem, dodajemy do sałatki i jeszcze raz mieszamy. Doprawiamy do smaku i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024