W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z kopru włoskiego z rozmaitymi dodatkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka z kopru włoskiego z rozmaitymi dodatkami

Trochę przypadkowa sałatka typu "przegląd lodówki". Udała się nadspodziewanie dobrze i zyskała miejsce wśród dań stałego domowego repertuaru. Gorąco polecam (zwłaszcza, ze przed zimą dobrze napaść się witaminami).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 ładne bulwy kopru włoskiego
  • pęczek rzodkiewek
  • jabłko (kwaskowate)
  • olej z awokado (lub oliwa z oliwek)
  • cytryna
  • 100 g sera feta

Sałatka z kopru włoskiego z rozmaitymi dodatkami - Opis przyrządzania:

Koper obieramy z twardych zewnętrznych liści, po czym kroimy w cienkie plasterki, razem z zielonymi "piórkami". Wkładamy do miski i lekko solimy.
Rzodkiewki czyścimy z listków i korzonków, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie krążki. Dodajemy do kopru.
Jabłko myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, po czym każdą ćwiartkę kroimy w poprzek w cienkie plasterki. Dodajemy do sałatki.
Sałatkę polewamy 2-3 łyżkami oleju z awokado (lub łagodną oliwą) oraz taką samą ilością soku z cytryny. Dodajemy szczyptę cukru, trochę świeżo zmielonego pieprzu i dokładnie mieszamy.
Ser feta rozkruszamy widelcem, dodajemy do sałatki i jeszcze raz mieszamy. Doprawiamy do smaku i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałatka z kopru włoskiego z rozmaitymi dodatkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: