Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-krabow-prawdziwych

Sałatka z krabów (prawdziwych)

To jest luksusowe danie, więc dobrze byłoby ugotować kraby samodzielnie (2 duże) - patrz "Krótka Gazetka o zabijaniu". Osoby o miękkich sercach proszone są o nabycie krabów w puszce możliwie dobrej jakości.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 ładne duże liście sałaty
duże dojrzałe mango
400 g białego mięsa z krabów (najlepiej świeżego lub ostatecznie z puszki dobrej jakości)
3 małe szalotki
czerwona ostra papryczka
2 limetki
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

Opis przyrządzania:
Sałatę starannie myjemy i osuszamy. Układamy na ładnym półmisku. Mango myjemy i obieramy ze skórki. Ostrym nożem odcinamy miąższ od pestki i kroimy w zgrabną kostkę. Układamy na sałacie. Mięso z kraba przeglądamy pod kątem resztek skorupek, a jeśli krab był z puszki, to starannie odsączamy go na sicie i palcami rozdzielamy na kawałki. Mięso solimy, za przeproszeniem pieprzymy, delikatnie mieszamy i układamy na mango. Trzymamy w chłodzie. Szalotki obieramy i bardzo drobno siekamy. papryczkę myjemy i kroimy w kawałki. Z wyszorowanych w gorącej wodzie limetek wyciskamy sok. Mieszamy razem szalotki, papryczkę, sok z limetek i olej z orzeszków ziemnych. Lekko solimy i odstawiamy na pół godziny. Przed podaniem usuwamy papryczki i polewamy sosem kraby. Podajemy natychmiast, ze świeżą bagietką.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

PieceOfCake © 2008-2024