Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-ze-szpinaku-z-jogurtem

Sałatka ze szpinaku z jogurtem

Typowa dla Bliskiego Wschodu sałatka, o konsystencji zbliżonej do gęstego sosu. Minimum składników - maksimum smaku.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Iran

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/ kg) świeżego szpinaku
szklanka (250 ml) gęstego greckiego jogurtu naturalnego
2 dorodne ząbki czosnku
1/2 cytryny
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Szpinak starannie płuczemy w kilku wodach. Jeśli ogonki są grube, odcinamy.
Listki otrząsamy z nadmiaru wody na durszlaku i przekładamy na dużą patelnię. Przykrywamy i stawiamy na małym ogniu - szpinak będzie się gotował tylko w tej wodzie, która została na jego listkach przy płukaniu. Kiedy liście zwiędną - po kilku zaledwie minutach - patelnię zdejmujemy z ognia.
Gdy szpinak ostygnie, w rękach odciskamy z niego nadmiar wody.
Odciśnięty szpinak siekamy i mieszamy z jogurtem.
Czosnek obieramy i drobno siekamy, po czym dodajemy do sałatki.
Wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy do szpinaku. Dolewamy też 2 łyżki oliwy z oliwek.
Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i sporą szczyptą cukru. Starannie mieszamy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024