Typowa dla Bliskiego Wschodu sałatka, o konsystencji zbliżonej do gęstego sosu. Minimum składników - maksimum smaku.
Kraj pochodzenia: Iran
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka ze szpinaku z jogurtem - Opis przyrządzania:
Szpinak starannie płuczemy w kilku wodach. Jeśli ogonki są grube, odcinamy.
Listki otrząsamy z nadmiaru wody na durszlaku i przekładamy na dużą patelnię. Przykrywamy i stawiamy na małym ogniu - szpinak będzie się gotował tylko w tej wodzie, która została na jego listkach przy płukaniu. Kiedy liście zwiędną - po kilku zaledwie minutach - patelnię zdejmujemy z ognia.
Gdy szpinak ostygnie, w rękach odciskamy z niego nadmiar wody.
Odciśnięty szpinak siekamy i mieszamy z jogurtem.
Czosnek obieramy i drobno siekamy, po czym dodajemy do sałatki.
Wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy do szpinaku. Dolewamy też 2 łyżki oliwy z oliwek.
Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i sporą szczyptą cukru. Starannie mieszamy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sałatka ze szpinaku z jogurtem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna