Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sorbet-z-mango

Sorbet z mango

Zimą w Europie najlepsze są owoce egzotyczne. Takie mango, na przykład, potrafi rozświetlić najbardziej ponury lutowy dzień. Trzeba tylko podkręcić ogrzewanie, usadowić się w fotelu pod jakąś zwisającą roślinką i złudzenie lata (niemal) gwarantowane. A ten sorbet jest naprawdę pyszny!

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2-3 dojrzałe mango
6 limetek
pomarańcza
szklanka cukru

Opis przyrządzania:
Mango myjemy i wycieramy, obieramy ze skórki i odcinamy miąższ od pestki. Kroimy miąższ w kostkę i odmierzamy 3 pełne szklanki - resztę zjadamy w nagrodę.
Limetki szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy, wyciskamy sok - potrzeba nam 1/2 szklanki. Mieszamy sok z kostkami mango w szklanej misce i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania syropu.
Pomarańczę też szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy i ścieramy tyle skórki, żeby wyszła nam łyżeczka deserowa.
Cukier wsypujemy do rondelka, dolewamy półtorej szklanki wody i stawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Dodajemy skórkę z pomarańczy, zwiększamy ogień i gotujemy przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do blendera wkładamy mango z limetkowym sokiem, dolewamy zimny syrop i miksujemy na możliwie gładką masę. Przecieramy piure przez sitko, dobrze odciskając.
Przetarte piure wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby było naprawdę bardzo zimne.
Wlewamy piure do maszyny do robienia lodów i ukręcamy zgodnie z instrukcją. Niemal zamrożony sorbet przekładamy do plastikowego pudełka i wkładamy do zamrażalnika.
Jeśli ktoś nie posiada maszyny do lodów, ale skusiła go wizja tropikalnego sorbetu, znajdzie sposób na lody bez maszyny w przepisie na Lody kawowe.
Sorbet wyjmujemy z zamrażalnika 1/2 godziny przed podaniem i trzymamy w lodówce - wówczas powinien zmięknąć dostatecznie, by dało się go nakładać łyżką do lodów.
Osobiście taki sorbet najbardziej lubię z dodatkiem jakichś miękkich owoców (ach, malinki...), ale sezonowe kiwi, pomarańcze, ananas, fizalis lub - znów - plastry mango będą tu również doskonale pasować.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024