Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-chrzanowy-z-jajkiem

Sos chrzanowy z jajkiem

Jeszcze jeden sos chrzanowy w naszym portalu - na co dzień i od święta; na Wigilię, Boże Narodzenie i Nowy Rok. Na Wielkanoc też.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: słoik

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
korzeń chrzanu o wadze około 300 g
sok z cytryny
2 jajka
100 g kwaśnej gęstej śmietany

Opis przyrządzania:
Chrzan myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce - uwaga na oczy i nos! Wkładamy utarty do miski i wlewamy szklankę wrzątku z 3 łyżkami soku z cytryny. Jajka gotujemy na twardo - czyli 8 minut od zagotowania wody. Studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Białka drobno siekamy. Żółtka wkładamy do miski i rozcieramy z 1/2 łyżeczki soli i łyżką cukru. Dodajemy śmietanę i mieszamy na gładki sos. Chrzan starannie odcedzamy i dodajemy do sosu. Dodajemy też białka i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy - ewentualnie - do smaku solą i sokiem z cytryny. Chrzan przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024