W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos chrzanowy z jajkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos chrzanowy z jajkiem

Jeszcze jeden sos chrzanowy w naszym portalu - na co dzień i od święta; na Wigilię, Boże Narodzenie i Nowy Rok. Na Wielkanoc też.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: słoik

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • korzeń chrzanu o wadze około 300 g
  • sok z cytryny
  • 2 jajka
  • 100 g kwaśnej gęstej śmietany

Sos chrzanowy z jajkiem - Opis przyrządzania:

Chrzan myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce - uwaga na oczy i nos! Wkładamy utarty do miski i wlewamy szklankę wrzątku z 3 łyżkami soku z cytryny. Jajka gotujemy na twardo - czyli 8 minut od zagotowania wody. Studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Białka drobno siekamy. Żółtka wkładamy do miski i rozcieramy z 1/2 łyżeczki soli i łyżką cukru. Dodajemy śmietanę i mieszamy na gładki sos. Chrzan starannie odcedzamy i dodajemy do sosu. Dodajemy też białka i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy - ewentualnie - do smaku solą i sokiem z cytryny. Chrzan przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos chrzanowy z jajkiem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sos chrzanowy z jajkiem przepisy:

  • Luksusowy sos chrzanowy
    Ciepły sos na bazie żółtek ubijanych na parze... Doskonały do białej ryby gotowanej na parze (rolki z soli i wędzonego łososia na przykład) lub mięsa z rosołu. Niezły też z jajkami w koszulkach, choć wtedy nasz lekarz może mieć pretensje o cholesterol...
  • Austriacki sos chrzanowy (zimny)
    Święta bez kilku rodzajów chrzanu? Niemożliwe, przynajmniej dla mnie. Ten austriacki sos pasuje świetnie do karpia w galarecie i pieczeni wołowej.
  • Sos chrzanowy alzacki (zimny)
    Zimny sos chrzanowy ze starej alzackiej książki kucharskiej. Podajemy do wszelkich mięs na zimno, ryby w galarecie i jajek na twardo.
  • Wytworny sos orzechowo-chrzanowy
    Święta bez chrzanu? Nigdy!
  • Sos chrzanowy najlepszy
    Ten chrzan naprawdę nazywa się "sos chrzanowy byłej teściowej Wandy" - Wanda to przyjaciółka mojej Mamy, a była teściowa, to cóż... matka byłego męża. Nic ponadto ani o niej , ani o byłym mężu nie wiem, ale sos pozostał po nich fantastyczny.




Podziel się linkiem:


Komentarze: