Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-cynamonowy

Sos cynamonowy

Doskonały sos budyniowy, pasuje przede wszystkim do szarlotki, ale także np. pieczonych jesiennych owoców.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 ml kremowej śmietanki
2 laski cynamonu
2 żółtka
75 g cukru
łyżeczka mączki kukurydzianej (ryżowej)

Opis przyrządzania:
Śmietankę wlewamy do rondelka i dodajemy połamany w kawałki cynamon. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy niemal do wrzenia. W misce ubijamy mikserem żółtka, cukier i mączkę. Kiedy masa będzie gęsta, gładka i jasna, dolewamy gorącą śmietankę i mieszamy. Przelewamy z powrotem do garnka i delikatnie podgrzewamy, aż sos trochę zgęstnieje. Gotowy sos przelewamy przez sitko. Podajemy na gorąco, ciepło lub zimno.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024