Doskonały sos budyniowy, pasuje przede wszystkim do szarlotki, ale także np. pieczonych jesiennych owoców.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos cynamonowy - Opis przyrzÄ…dzania:
Śmietankę wlewamy do rondelka i dodajemy połamany w kawałki cynamon. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy niemal do wrzenia. W misce ubijamy mikserem żółtka, cukier i mączkę. Kiedy masa będzie gęsta, gładka i jasna, dolewamy gorącą śmietankę i mieszamy. Przelewamy z powrotem do garnka i delikatnie podgrzewamy, aż sos trochę zgęstnieje. Gotowy sos przelewamy przez sitko. Podajemy na gorąco, ciepło lub zimno.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Sos cynamonowy: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska