Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-do-salatki-Caesar-s

Sos do sałatki Caesar's

Jedna z wielu wersji sosu, tym razem z surowym żółtkiem.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Meksyk/USA

Liczba porcji: na 1 sałatkę

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
surowe żółtko
czubata łyżeczka musztardy z Dijon
2 fileciki anchois
1/2 łyżki białego octu winnego
mały ząbek czosnku
100 ml oleju z orzeszków ziemnych
100 ml oliwy z oliwek
75 g świeżo startego parmezanu

Opis przyrządzania:
Żółtko i musztardę wkładamy do miseczki. Fileciki anchois odsączamy z oliwy, drobno kroimy i dodajemy do żółtka. Dolewamy ocet i wciskamy (przez praskę) ząbek czosnku. Miksujemy ręcznym blenderem, aż sos zacznie gęstnieć (możemy to też zrobić w blenderze lub małym malakserze). Dolewamy po trochu olej i oliwę, cały czas miksując, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję. Dodajemy łyżeczkę gorącej wody, miksujemy i dodajemy parmezan. Mieszamy i doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024