Jedna z wielu wersji sosu, tym razem z surowym żółtkiem.
Kraj pochodzenia: Meksyk/USA
Liczba porcji: na 1 sałatkę
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos do sałatki Caesar's - Opis przyrządzania:
Żółtko i musztardę wkładamy do miseczki. Fileciki anchois odsączamy z oliwy, drobno kroimy i dodajemy do żółtka. Dolewamy ocet i wciskamy (przez praskę) ząbek czosnku. Miksujemy ręcznym blenderem, aż sos zacznie gęstnieć (możemy to też zrobić w blenderze lub małym malakserze). Dolewamy po trochu olej i oliwę, cały czas miksując, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję. Dodajemy łyżeczkę gorącej wody, miksujemy i dodajemy parmezan. Mieszamy i doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Sos do sałatki Caesar's: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna