Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-serowy-do-gnocchi-lub-makaronu

Sos serowy do gnocchi lub makaronu

Szybki i uniwersalny sos z gorgonzolą, najlepszy ze świeżymi gnocchi, ale dobry też ze spaghetti.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 ml kremowej śmietanki
50 ml mleka
100 g sera gorgonzola
50 g świeżo startego parmezanu

Opis przyrządzania:
Śmietankę i mleko wlewamy do rondelka. Gorgonzolę kroimy w kostkę i dodajemy do śmietanki z mlekiem. Wsypujemy także świeżo starty parmezan. Wszystko razem podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając drewnianą łyżką, aż sery się rozpuszczą. Dodajemy nieco świeżo zmielonego pieprzu i odrobinę gałki muszkatołowej do smaku. Podgrzewamy, aż sos zacznie bąblować, po czym zdejmujemy z ognia. Polewamy sosem gnocchi lub makaron i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024